top of page
  • David Storoy

Ayurveda - Kunnskap om balansert helse og livsstil

Oppdatert: 13. feb.

Du kan lytte til essensen av bloggen i lydfilen her. India har inspirert på områder som helse, livsstil og frigjøring Utdrag fra kap 8 – India og Hengivenhet – i boka Bhagavad Gitas Visjon – du kan kjøpe den her India har alltid fascinert meg i mitt voksne liv. Først gjennom helse, avspenning, kosthold og livsstil. Jeg ble kjent med vanlig yoga i 1997 via en barnehage jeg jobbet i og kom senere på 2000-tallet innom emnet Ayurveda. Ayurveda er verdens eldste helhetlige helsesystem med røtter mer enn 5 000 år tilbake. Ayurveda er anbefalt av WHO (Verdens Helseorganisasjon) som et helhetlig helsesystem. I India er det en del av landets offisielle helsesystem med flere hundre tusen utdannede ayurvedaleger. Å bli ayurvedalege i India er et studie som varer like lenge som en skolemedisinsk utdannelse. Ordet Ayurveda kan oversettes på minst tre forskjellige måter: «Kunnskap om livet», «Vitenskapen om et langt liv» og «Kunsten å leve». Dette innebærer at Ayurveda konsentrerer sine aktiviteter omkring «helse». Ayurveda har som mål å lære mennesker hvordan man unngår sykdom istedenfor å vente på at sykdom skal utvikle seg før man starter en behandling. Ayurveda: Oppnå optimal helse gjennom individuell tilpasning Ayurveda er et tradisjonelt indisk helbredelsessystem som fokuserer på å opprettholde balanse i kroppen og sinnet for å oppnå optimal helse. Ifølge Ayurveda er helsen til hver person unik og avhenger av en rekke faktorer som genetikk, livsstil, miljø, metabolisme og mental tilstand.

 

Individuell tilpasning er en av de grunnleggende prinsippene i Ayurveda. Det antas at hver person har en unik sammensetning av de tre kroppslige energiene, kjent som "doshas": vata, pitta og kapha. Disse doshaene styrer forskjellige funksjoner i kroppen og sinnet. Ved å forstå ens egen dominans av disse doshaene kan man tilpasse sin livsstil, kosthold, trening og helbredelsesmetoder for å opprettholde eller gjenopprette balanse.

 

I Ayurveda blir individuell tilpasning oppnådd gjennom en grundig vurdering av en persons konstitusjon og ubalanser. En praktiserende lege eller konsulent vil vurdere ulike faktorer som kroppstype, fordøyelseskapasitet, følelsesmessig tilstand og symptomer for å identifisere viktige områder som krever helbredelse.

 

Basert på denne vurderingen får en person individuell veiledning om hvilke matvarer, urter, livsstilspraksis og terapier som er mest gunstige for å opprettholde eller gjenopprette balanse i deres spesifikke tilstand. Ayurveda anbefaler også aktiviteter som yoga, meditasjon, pusteøvelser og massasje for å holde kroppen og sinnet harmoniske.

 

Individuell tilpasning er grunnleggende innen Ayurveda, da det erkjenner at hver persons helsebehov er unike. Ved å jobbe i tråd med ens individuelle konstitusjon kan Ayurveda hjelpe en person med å oppnå optimal helse og velvære. Her er enda mer detaljert forklaring på Ayurveda - urgammel visdom for et bedre liv - Ayurveda – urgammel visdom for et bedre liv – Ayurved.no Og blogger om Ayurveda - Ayurved.no – Ayurveda – Urter som gir liv

Det stadig økende tempoet i arbeidslivet og informasjonsmengden som sendes hastig rundt om i verden, forandrer vår livsstil og er ofte til skade for vår fysiske, mentale og åndelige helse. Du kan bruke Ayurveda til å gjenopprette balansen i livet ditt ved å merke deg det du oppnår gjennom kosthold, arbeid, fritidsaktiviteter og forhold til mennesker og hvordan dette påvirker din unike konstitusjon. Ayurvedas helse- og sykdomsteorier er enkelt formulert og lett å forstå. Ayurveda lærer oss selvinnsikt og selvoppdragelse: Vi oppmuntres til å lære hvem vi er, hvordan vi holder oss friske og hvorfor vi blir syke, og hvordan vi kan forandre livet vårt slik at vi kan øke den sunne gleden ved å leve.

Ayurveda er en livsvitenskap som fokuserer på de subtile energier ved alt – ikke bare i levende og døde ting, men også i våre tanker, følelser og handlinger. Vi har alle en konstitusjon som er basert på et spesielt forhold mellom de tre fundamentale og vitale energier, eller doshaer. På sanskrit kalles disse Vata, Pitta og Kapha. De avgjør hva som blir din helse, og bestemmer hvordan du responderer på verden rundt deg.

I Ayurveda er dårlig helse forbundet med forstyrrelser av kroppens Vata, Pitta og Kapha. For en som er trent i å praktisere dette, vil kroppens signaler og symptomer indikere hvilken av doshaene som er i ubalanse. Økende uttørring kan bety at Vata er forstyrret, økende hete kan bety at Pitta er forstyrret, og når du føler deg tung kan det ha sammenheng med at Kapha er forstyrret. Uansett hvilke symptomer og tegn det er, vil du måtte justere livsstilen din og moderere noen av dine vaner for å få tilbake ditt velbefinnende og din helse.

Når du gjenkjenner doshaens egenskaper i kroppen din og de doshiske kvalitetene i dagliglivet ditt, vil du kunne bruke Ayurveda til å holde doshaene i en sunn balanse. Ved å lære å skjelne enhver ubalanse, kan du anvende Ayurveda til å gjenopprette likevekt hos doshaene dine, og derved oppnå god helse.

Du oppnår ikke balanse i doshaene over natten – du må jobbe for det. Den beste måten å starte på er å stille spørsmål til deg selv om hvordan du styrer livet ditt. Husk at det er du som må gjøre forandringene.

Når du begynner å tenke ayurvedisk, vil du forstå din egenart og dine individuelle daglige behov for god helse, og hvordan dine behov forandres gjennom alder, årstid og omstendigheter. Når du forstår Ayurvedas hovedprinsipper, vil du vite når og hvordan du skal agere, og hva du skal spise for å opprettholde helse og vitalitet og kunne glede deg maksimalt over livet.

Det meste av kunnskapen om alternativ helse og alternative helsesystemer finnes i Ayurveda. Ayurvedas tilnærming til helse dreier seg i store trekk om å se på de bakenforliggende årsaker til sykdom og ubalanser. Det viktige er å avdekke de grunnleggende ubalansene som har forårsaket helseproblemet. Ayurveda ser ikke på kroppen som en avansert maskin, men som en fysisk manifestasjon av bevissthet. En del konsepter som beskrives i Ayurveda ligger mye nærmere opp til verdensbildet som beskrives av kvantefysikken enn klassisk fysikk og Ayurveda er derfor et forfriskende alternativ til det statiske verdensbildet som vi ofte finner i skolemedisinen.

I Ayurveda så sies det at man fordøyer best mellom klokka 2200-0600. Så det er lurt å sove rundt 6–8 timer hver dag og særlig i denne perioden som er nevnt hvor maten blir skikkelig fordøyet. Og at kveldsmaten er forholdsvis «lett». Mens det å spise det største måltidet mitt på dagen er veldig gunstig. Jeg har også hatt nytte av ulike urtekosttilskudd som bidrar til å rense lever og blod, fordøyelse og styrke immunforsvaret samt gi økt overskudd av energi. (Jeg vil nevne disse tilskuddene senere i bloggen). I 2017 reiste jeg tilbake til India. Jeg var der i 1 måned for å være med på et Vedanta-seminar. Det inspirerte meg mye til å vie livet mitt hovedsakelig til vedisk kunnskap, livsvisdom og å skrive bøker på norsk. Å se den dedikasjonen til alt som eksisterer er fascinerende å observere når du er i India. Det er en av flere grunner til at man tiltrekkes av India og det vekker ikke bare gnister av lykksalighet, men også hengivenhet til alle og seg selv. Over de neste sidene (i boka Bhagavad Gitas visjon) skal jeg komme mer inn på hvorfor hengivenhet er så forankret i kulturen i India samt hvorfor det også bør være det i ens eget liv om man ønsker frihet. Et annet uttrykk man kan bruke for hengivenhet er å se det guddommelige i alt som eksisterer. Med andre ord at alt er sammenkoblet og at det er en enhet. Vi lever i fullstendighet selv om vi ser at verden er uperfekt og har sine utfordringer og problemer å hanskes med i forbindelse med klima, miljø, politikk, økonomi, økologi, etnisitet, nasjoner osv. Lese mer om dette også i bloggen samt artikkel i medium.no : 1) Blogg – India og hengivenhet 2) Artikkel i helse- og livsstilsmagasinet Medium – Hva kan vi lære av Indias hengivenhetskultur? 3) Blogg - Et reisebrev fra 2017 i Tiruvanamalai, India.

Mine erfaringer med Ayurveda Jeg har jo praktisert meditasjon og yoga siden midten av 90-tallet og vært glad i indisk mat, filosofi og visdom i en del år. Så at jeg etter hvert skulle bli bedre kjent med ayurveda var ingen overraskelse. Og har vært bevisst på dette med forebyggende helse i ca 25 år nå (2019 var et jubileumsår) og dette med å rense kroppen på ulike måter inkludert den fysiske, mentale og emosjonellkroppen har vært en viktig del av mitt liv i det voksne liv. Og dette med å mestre stress og være bevisst på hva jeg putter i meg av mat. I tillegg til hvilke gode vaner jeg ønsker å vedlikeholde i livet mitt. Det har gitt meg mye. I Ayurvedisk helsevitenskap så er man veldig bevisst på dette med å styrke fordøyelseskraften og renselsesprosessen i kroppen gjennom urter, oljer (man kan ta før man dusjer hver morgen f.eks eller mer dyptgående olje-massasje hos noen terapeuter), maten vi spiser, har tannkrem uten fluor og ikke minst gjennom avspenning, som jeg har hatt som fast følgesvenn i et par tiår. At man kan ta vare og ansvar for sin egen helse situasjon viser ayurvedisk helsevitenskap oss. Å stimulere kroppens egen evne til å helbrede seg selv eller drive med selvregulering er jo veldig konstruktivt. Og vi lever i en verden hvor man kan få en del avfallstoffer i ens systemer pga. stress, miljøskader, dårlig næring i mat, forurensning inkl. mat, luft og også mentalt og emosjonell forurensning (ubearbeidete og uadresserte følelser og tanker). Og derfor er det en god vane å være bevisst på dette med å stimulere kroppen til å få god tid til å rense seg selv naturlig på ulike måter. Som jeg har nevnt: I Ayurveda så sies det at man fordøyer best mellom klokka 2200-0600. Så det er lurt å sove rundt 6-8 timer hver dag og spesielt i denne perioden som er nevnt hvor maten blir skikkelig fordøyet. Og at kveldsmaten er forholdsvis «lett». Mens det å spise det største måltidet mitt på dagen er veldig gunstig. Jeg lærer stadig noe nytt om meg selv på ulike måter og det å bli bedre kjent med ayurvedisk helsevitenskap har gjort meg enda mer bevisst, tilstede i meg selv og ikke minst dette med hva jeg spiser. Indisk mat har mye forskjellige krydder og det er en berikelse å utvide horisonten enda mer på det området. Denne retten har blitt en av mine favoritter og lager den ca 2 ganger i uka: Mungdahl-retten Kitchari, som du kan lese mer om her hvordan du lager den her. og her Det er klart at det kreves noe selvdisiplin av oss å vedlikeholde gode vaner, som er sunt for kropp, sinn og sjel. Øvelse gjør mester. Man lærer også tålmodighet og andre elementer av seg selv å kjenne. Mye positive bivirkninger i dette med å ta selvdisiplin på alvor i hverdagen. Og det betyr ikke at man ikke skal ta ting for seriøst. En sunn balanse mellom seriøsitet og det å ha det gøy er viktig i livet. Og fokusere på det man elsker å gjøre og gjøre mer av det i livet. En av bivirkningene er absolutt uhøytidelighet, tilfredshet og mer livsglede. I Norge kan man kjøpe ulike ayurvediske produkter på denne siden http://www.ayur.no/

I tillegg har de også online kurs om ayurveda,som jeg også har benyttet meg av. Og det har også vært lærerrikt og spennende å gå mer i dybden av bak ordene, funksjoner og andre viktige elementer innenfor ayurvedisk helsevitenskap, som jeg gir litt introduksjon til her. Disse urtekosttilskuddene bruker jeg:

LIVOGARD - https://ayur.no/products/livogard Urtekombinasjon som er god for lever, energi og hud. Jeg tar dette en kapsel pr dag. En kan ta 1-2 pr dag.

En god leverfunksjon er grunnlaget for en god fordøyelse

Leveren er kroppens viktigste rensefilter. Den renser blodet og sørger for at vi fordøyer maten ordentlig. Når leveren fungerer, klarer kroppen å kvitte seg med slaggstoffer og du føler deg lett og energisk. Hvis leverfunksjonen blir nedsatt, samler det seg slaggstoffer i kroppen, noe som kan gjøre deg trøtt og slapp. Mange vet ikke hvordan de skal ta skikkelig vare på leveren. I Ayurveda, et av verdens eldste helsesystemer er man opptatt av å ta seg av årsaken til problemer, symptomene blir satt i andre rekke. Det nytter ikke å ta alt mulig for fordøyelsen dersom en svekket fordøyelse bare er symptomet på en svekket lever. Livogard består av effektive ingredienser:

  • Terminalia chebula hjelper til med å opprettholde helsen til leveren.

  • Andrographis paniculata hjelper til å opprettholde et sunt immunsystem. Immunsystemet er tett forbundet med leveren.

  • Gurkemeie bidrar til en god apetitt og en frisk lever.

  • Ingefær støtter en sunn fordøyelse og motvirker fordøyelsesbesvær.

  • Bukkehornsfrø støtter og balanserer fordøyelsen av fett. Den bidrar til en god apetitt og støtter fordøyelsen.

  • Lang pepper støtter fordøyelsen samt opptak og virkning av andre urter.

  • Muskatnøtt støtter fordøyelsen og flyten av fordøyelsesvæsker.

  • Boswellia serrata beskytter fordøyelsestrakten og kan bidra til å opprettholde fordøyelsessystemets slimhinner.

  • Terminalia belerica støtter fordøyelse og avføring.

  • Amla hjelper til med å opprettholde tarmfunksjonen.

  • Jern bidrar til normal energigivende metabolisme.


TRIPHALA PLUS - https://ayur.no/products/triphala-plus Urter mot treg mage, rensende og god for tarmfunksjonen. Jeg tar denne to ganger i uka (tirsdag og lørdag).

Hvordan urter som styrker tarmen også motvirker treg mage!

Triphala plus er vårt svar på magetrøbbel, en urteblanding som motvirker hard mage, lett forstoppelse, og i noen tilfeller løs mage samt en rekke andre fordøyelsesproblemer. I tillegg virker den rensende på kroppen og hjelper på energinivået. Motvirker treg mage Enten du har problemer med treg mage, ikke får tømt tarmen hver dag eller føler du at det fortsatt er noe igjen i tarmen etter toalettbesøk, kan Triphala Plus hjelpe deg. Urtene i Triphala Plus gjør at tømming av tarmen blir mer komplett.

I løpet av natten gjennomgår kroppen en renselsesprosess. Hvis du tømmer tarmen om morgenen, får du ut disse toksinene. Ved å ta 2-4 tabletter Triphala Plus ved sengetid med varmt vann, blir denne prosessen forsterket. Hva er unikt med Triphala Plus?

Mange preparater som motvirker treg mage tilfører kun fiber og utvider i tillegg tykktarmen, slik at avføringen kommer ut. Over tid vil dette gjøre at tarmens evne til å tømme seg blir nedsatt.


Triphala Plus derimot styrker tarmens evne til å trekke seg sammen, samtidig som den renser fordøyelseskanalen. Dette gjør at tarmen styrkes over tid. Mange brukere rapporterer at bruk av Triphala Plus over tid, gjør at de ikke trenger å ta mageregulerende midler lenger, fordi fordøyelsen har forbedret seg. Triphala Plus skaper ikke avhengighet.

Noen ganger hender det at den trege magen blir enda tregere de første dagene du tar Triphala Plus. Dette kommer av at produktet løser opp toksiner som sitter fast i tarmveggen. Dette kan noen ganger stoppe opp utskillelsen av avføring i en kortere periode. Det man kan gjøre hvis dette skjer, er å sørge for å drikke rikelige mengder med varmt vann og eventuelt ta opp til 4 tabletter Triphala Plus ved sengetid i en ukes tid. Sørg også for å få nok olje i maten.

OJAS ENERGY - https://ayur.no/products/ojas-energy Energi, overskudd og immunforsvar. Jeg tar denne to ganger i uka og det er mandag og torsdag jeg pleier å ta en tablett om morgenen.

Nærende urter som bygger muskler, gir energi og overskudd!

For å takle dagligdagse påkjeninger skikkelig er det viktig å ha energi og overskudd. I Ayurveda, verdens eldste helsesystem, finnes det noen helt unike urter som har en veldig revitaliserende effekt på kroppen. Disse urtene kalles rasayanas og de kan tas av alle for å bedre allmenntilstanden. Ojas Energy er en slik rasayana som gir deg styrke og overskudd til å få en mye bedre hverdag. Indisk stikkelsbær – en urt for overskudd

Indisk stikkelsbær eller amla er en av de mest C-vitamin rike urter som finnes. Den har 20 ganger mer vitamin C enn for eksempel appelsin. C-vitaminen er også bundet til en garvesyre som gjør at den tåler oppvarming og lagring. I Ojas Energy er amla hovedingrediensen. Amla er en sterk antioksidant og styrker immunforsvaret.

Tilberedning av amla i Ojas Energy

Amlaen i Ojas Energy har blitt behandlet etter tradisjonelle ayurvediske oppskrifter der juice blandes med fruktkjøtt og røres til væsken fordamper. Denne prosessen er meget møysommelig og gjentas 21 ganger. Dette gir en meget potent form for amla som er energigivende og vitaliserende for hele kroppen.

Urter for muskler og balanse i hormonene

Blandingen av Mucuna pruriens og indisk asparges (asparagus racemosus) hjelper til å skape balanse i hormonene hos både menn og kvinner. Denne blandingen kombinert med amla og mineralbek (shilajiit) gir også en effektiv hjelp til å bygge muskler i kroppen. Hvis du trener mye, er Ojas Energy et effektivt tilskudd for å øke muskelmassen. Har du lite energi, hjelper denne blandingen deg til å komme ovenpå.

Næring for kroppen

Mineralbek, eller shilajiit som den kalles i Ayurveda, er svært rik på mineraler og næringsstoffer. Shilajit er fossile planter som finnes i steiner i Himalaya. Når solen skinner på steinene kommer det et svart asfaltlignende stoff ut. Dette renses på tradisjonelt ayurvedisk vis ved hjelp av urter. Stoffet som brukes i Ojas Energy inneholder mer enn 85 ulike mineraler og mikronæringsstoffer i små mengder. Dette har en meget styrkende effekt på kroppen. I de ayurvediske skriftene omtales shilajit som "fjerneren av svakhet".

Produktet inneholder også spesielt bearbeidet jern og sink som er behandlet etter tradisjonelle ayurvediske oppskrifter som gjør det lett opptakelig og også lett fordøyelig for kroppen. Det betyr at det regulerer nivået av jern og sink i kroppen, tar opp der det er behov for det og skiller ut overskytende mengder der det er behov for det. I tillegg inneholder det perleøstersskjell som er en naturlig kalsiumkilde.

Ingefær, lang pepper og svart pepper gjør at opptaket av de ulike ingrediensene blir effektivt, slik at Ojas Energy totalt er en effektiv, nærende og revitaliserende urteblanding som gir overskudd, velvære og styrke når du tar det regelmessig over tid.

Ojas energy bygger muskler, styrker immunforsvaret og gir deg energi. (slutt på info om urtekosttilskudd) Du kan også få kjøpt andre urtekosttilskudd på ayur.no. Jeg viser til de som har gitt meg gode erfaringer med dem over flere år. Å styrke fordøyelse, blodsirkulasjon (inkludert lever) og energisirkulasjon er noe som ayurveda virkelig stimulerer og som jeg har vært bevisst på i flere år. Sammen med avspenning som yoga, mindfulness og meditasjon styrker det kroppens egne selvregulerende mekanismer, som jobber for balanse og harmoni. Og at man har det bra med seg selv og ikke minst kultiverer et sattvisk sinn, som har med å styrke ro, harmoni, modenhet, klarhet og intelligens å gjøre. Flere fine verktøy for å være klar for å ta imot Vedantas selvkunnskap.

ASHWAGANDHA - Kan du kjøpe her - Ashwagandha fra Maharishi Ayurveda - Ayur.no

Ashwagandha er en velkjent adaptogen urt fra Ayurveda, verdens eldste helsevitenskap. På latin heter planten Withania somnifera og det er roten som brukes i vårt produkt.

Urten er kjent for å forbedre kroppens motstand mot stress. I Ayurveda regnes den som vata balanserende noe som blant annet gjør at den:

  • Hjelper å opprettholde mental balanse.

  • Støtter mental funksjon hos eldre.

  • Støtter innsovning.

  • Støtter læring, minne og fokus.

  • Hjelper deg å komme deg etter stressende hendelser.

  • Bidrar til å opprettholde følelsesmessig stabilitet

Ashwagandha og trening

Ashwagandha bidrar til å opprettholde energinivået. Den er derfor veldig bra å ta når du trener mye.

  • Hjelper deg å bygge muskler.

  • Energi tonic som bidrar til å opprettholde optimal utholdenhet og vitalitet.

  • Gir fysisk og mentalt velvære.

  • Hjelper til med å opprettholde fysiske og mentale evner i tilfeller av svakhet, utmattelse, tretthet og tap av konsentrasjon.

Ashwagandha kan gi deg en god hjelp til å få mer ut av treningen. Hvis du ønsker å finne ut mer om urten finner du mer enn 140 studier på Ashwagandha på pubmed.gov Og andre produkter jeg har vært borti er - PEACE OF MIND - Peace of Mind - Oppnå indre ro og en bedre evne til å takle stress - Ayur.no ACIBALANCE - AciBalance lindrer halsbrann og sur mage - Ayur.no

Ayurvedisk massasjeolje for normal og tørr hud


Jeg pleier også om hver morgen smøre på hele kroppen ayurvedisk massasjeolje Vata, som er for normal og tørr hud. Og har det på meg i ca 15 minutter før jeg dusjer.

Ayurvedisk massasje styrker og balanserer hele fysiologien, forbedrer sirkulasjon, gir vitalitet og revitaliserer huden. Den er beroligende for sinnet og roer ned nervesystemet. I tillegg er den bra mot vindfull vær og kulde.

Bruk:

Påfør et tynt lag olje over hele kroppen, før du går i gang med selve massasjen. Dette vil gjøre at oljen er lengst mulig i kontakt med huden.

Bruk forholdsvis mer tid på å massere hodet enn de andre delene av kroppen.

Bruk fortrinnsvis håndflaten fremfor fingrene til å massere med.

Bruk sirkelbevegelser på “runde” områder (ledd og hode), og langsgående bevegelser på områder som nakke armer og ben. Bruk moderat trykk på det meste av kroppen, og lett trykk på underlivet og hjerteregionen.

For maksimal effekt: ha oljen på i 10-15 minutter etter massasjen. Børst tenner og barber deg osv. mens oljen er på.

Etter oljemassasjen, ta et varmt karbad/dusj i 10 – 15 minutter. Du kan sjekke ut denne videoen om hvordan du kan gjøre daglig oljemassasje:

I Bergen driver Ann Elisabeth Dahl Kjenes med blant annet Ayurvedisk kraniemassasje, som jeg har hatt gode erfaringer med. Du kan lese mer om Ann Elisabeth her.

"Naturmedisinsk Aromaterapi, Ayurvedisk kraniemassasje, fotmassasje, rygg/nakkemassasje, øreakupunktur, ki-medisin, kosthold og ernæring. Samtale, healing. Velkommen til Markeveien 4c, 7 etg." Hjemmeside - alternativ ki medisin - kan du se her. AYURVEDISK KRANIEMASSASJE (75 min) - kr 1100,-

En behagelig og herlig massasje av hode/nakke/ansikt og skuldre. Frisker opp både sinnet og kroppen, frigjør spenninger og tretthet og øker velvære. Dette skjer fordi massasje av hodet øker mengden av friskt oksygen og glukose til hjernen og øker sirkulasjonen av spinalvæske rundt hjernen og i ryggraden. Massasje av hodet øker den subilte delen av energi til kroppen. Kan lindre spenninger i hode, nakke, hals, ansikt, søvnproblemer, stress, øre, konsentrasjonsøkende, spes. før møte/eksamen. Du kan lese mer om Ayurvediske tips og kunnskap her - Hjem - Ayurved (ayurtips.no)


Ajurvedisk helsekonsultasjon i Norge En Ayurvedisk helsekonsutasjon kan gi deg innsikten du trenger for å forbedre helsen din. Finn ut hva som er sunn mat og sunne rutiner for deg.


Ta en Ayurvedisk helsekonsultasjon med pulslesning! For kun kr. 1100 kan du få time med Norges ledende Ayurvedaterapeut og få vite hvilke små endringer du kan gjøre i din livsstil som vil gi deg den beste helsegevinsten!

Jeg har erfart ayurvedisk helsekonsultasjon uten pulslesning i India når jeg var i Tiruvannamalai i januar 2017. Jeg bodde i en måned ca på et helsested og nevner det litt mer i mine avslutningskommentarer nedenfor. Jeg har også nå i juli 2023 erfart KONSULTASJON her i Norge - Konsultasjon (ayur.no)

Shruti Bhatia - Ayurveda-lege. Ayurvedisk pulsdiagnose

Pulsdiagnose er en gammel ayurvedisk metode for å sjekke kroppens tilstand og se grunnleggende ubalanser lenge før de blir et reelt problem. Å ta en ayurvedisk helsekonsultasjon med pulsdiagnose noen ganger årlig er en fin måte å korrigere helsen og unngå senere problemer.

Shruti Bhatia er spesialist i Ayurveda med 7½ års studietid ved Universitetet i Dehli, India.

Hun har mer enn 15 års erfaring med praksis i Ayurveda, og kan gi råd om Ayurvedisk behandling for en rekke ubalanser som for eksempel stress, fordøyelsesproblemer, søvnbesvær, hudproblemer, svakt immunforsvar, lette allergiplager, prostata ubalanser, gynekologiske ubalanser, ubalanse i blodsukkernivået, en rekke aldersrelaterte problemer og mye mer. I tillegg kan hun også gi råd om barns helse.

Shruti har en praksis i Osloområdet, noe som gjør det mulig å få oppfølging i ukene og månedene etter konsultasjonen, hvis det er behov for dette. Hun er medlem av Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon.

Konsultasjonen koster Kr 1100,-

I Oslo er Shruti alene og konsultasjonen tar ca 45 minutter.

I Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø tar konsultasjonen ca. 30 minutter. I tillegg inkluderer det oppfølging med Ingeborg eller Hallvard Reiso eller en av de andre norske helseveilederne, for å gå igjennom og forklare i detalj rådene som gis under konsultasjonen. Dette tar ca. 30 minutter. Totalt varer derfor hele konsultasjonen ca. 1 time. Online påmelding i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø: Meld deg på her! Avslutningskommentarer: Utdrag fra mitt reisebrev fra Tiruvannamalai, India i januar 2017: Jeg og en kamerat av meg fant et flott sted ca 20 minutter fra Tiruvannamalai sentrum i januar 2017 - et sted som heter Ashok Tree Nature Resort og ashram. som er en blanding av helsesenter (Ayurveda og naturopati) samt et sted for yoga-lærer utdanning og meditasjon. Det var interessant å få ayurvedisk konsultasjon om ernæringstips og massasje. Et fint sted som dyrker helse og velvære samt et stille sted. Ashok betyr å løsrive seg fra lidelse og sorg. Man jobber virkelig i sine egne prosesser psykologisk sett og det er naturlig at folk som er opptatt av å finne svar på dypere eksistensielle spørsmål i livet også tiltrekker seg dette stedet. Maten var solid inkludert vegetariansk kosthold med gode råvarer, men det var uten animalsk protein. Det tæret på min kropp som gjorde at både jeg og kameraten min dro flere ganger i siste halvdel av oppholdet til et sted hvor man kunne spise animalsk protein (egg, ost mm). Blooming Lotus (nær Agni Lingam) var et sted hvor de virkelig hadde kjærlighet til maten og som jeg ikke vil glemme. Om du har interesse for å teste ut ayurvedisk helsekonsultasjon så må du ta kontakt med hun som jobber med det profesjonelt her i Norge, som anvist. Jeg deler bare med mine erfaringer og vi er alle forskjellig. Ayurveda jobber veldig individuelt og derfor er det nok muligheter for at du trenger en annen tilnærming, urtetilskudd, matvarer o.l. med tanke på helse og livsstil. Jeg er nesten fulltids vegetarianer. Vegetarianere kan spise egg og fisk. Det kan ikke de som er såkalte veganere. Jeg spiser litt kylling i hverdagen og lammekjøtt (til julehøytid). Jeg har ikke tenkt å gjøre dette til en debatt om hva som er best av veganisme eller å være vegetarianer og sier diplomatisk at det får en finne ut selv hva som fungerer for en. Jeg har nevnt dette med hvorfor min kropp trenger animalsk protein. Det får den gjennom egg, fisk og kylling samt smør. Jeg har vært opptatt forebyggende god helse i nesten 30 år nå og yoga, meditasjon, ayurveda og mindfulness samt Vedanta har vært nyttige verktøy for meg for å balansere kropp, sinn og sjel (hjerte). Et sitat har vært med meg disse årene og det er: «Den beste legen er den som driver med forebygging og ikke den som leger eller behandler.». Men uansett vi har alle ulike kropp- og sinnsverktøy og ikke minst tendenser, inntrykk, vaner og programmeringer. Og det er ulike ting som kan fungere bra i å vedlikeholde til balansert helse og livsstil. Det krever som nevnt tidligere at vi vier oppmerksomheten mot slik arbeide i hverdagen daglig. Og den gyldne middelvei er også en fin strategi og holdning hvis man ønsker sinnsro og leve mer intelligent og med klarhet, tilfredshet og objektivitet.

KILDER: Her kan du lese om andre kilder om Ayurveda, som jeg ikke har nevnt tidligere i bloggen. 1) Flere artikler i helse- og livsstilsmagasinet Medium kan du lese mer om her - https://medium.no/?s=ayurveda 2) Flere tips om matretter, dosha-typene og annen kunnskap om Ayurveda kan du lese mer om her - https://ayurtips.no/

3) Jeg har disse i min bokhylle (de kan fåes kjøpt - http://www.amazon.co.uk http://www.amazon.com Dosha for life, The Ancient Ayurvedic Science of Self-healing av Linda Bretherton og Jim Whitham Perfect Health, The Complete Mind Body Guide av Deepak Chopra Healing is Child`s play - How to regain your innocent mind av Aurora Carlson Jeg har også I min e-boksamling noen ayurvediske bøker, som blant annet Ayurveda for dummies. Det finnes sikkert mange andre gode bøker på området om man vil fordype seg mer. 4) Her er noen tips, som man kan ha i bakhodet når man reiser og det er en slags ayurvedisk måte å forholde seg til på reiser og hva man bør være bevisst på. http://mapi.com/blog/ayurveda-on-the-road-grounding-vata-when-youre-on-the-move/ 5) Her kan du lese om 7 matvarer som utløser frigjøring av serotonin og dopamin, som har med lykke, velvære og at vi føler oss bra eller tilfreds. 7 matvarer som utløser frigjøring av serotonin og dopamin - Utforsk Sinnet De 7 som nevnes er: Havre, bananer, egg, sjokolade, ananas, laks og kikerter. Ayurveda - Kunnskap om balansert helse og livsstil med ANJA JANSEN - kan du høre mer på lydfil Ayurveda, verdens eldste helhetlige helsesystem, har eksistert i over 5000 år. Hva tror du er årsaken til at det har klart å bevare sin popularitet og relevans i så lang tid? Ayurveda har som mål å lære mennesker hvordan man kan forhindre sykdom, i stedet for å vente på at sykdom skal utvikle seg. Hvorfor er det viktig for oss å fokusere på forebygging av god helse? Hva mener vi når vi sier at ayurveda ikke ser på kroppen som en kompleks maskin, men heller som en fysisk manifestasjon av bevissthet? Generelt sett, hvilket tidspunkt på dagen sier Ayurveda at man har best fordøyelse? Hva slags erfaring har du med ayurveda, inkludert pulsdiagnose, bruk av urtetilskudd og andre metoder? Hva er pulsdiagnose?  6) − Ayurveda er som en god venn – Medium - En artikkel i Medium. Holistisk livsstil - aktiver ditt beste liv med ayurveda | ARK Bokhandel


Interessant forskning av Marit Kolby - ernæringsbiolog Ernæringsbiolog Marit Kolby mener mellommåltider gjør oss syke – Dagsavisen Hun nevner også noe om at det er lurt å faste mer mellom måltider. Og som i Ayurveda så støtter de dette med lang nattfaste pga da fordøyer vi maten best. Enten spise tidlig kveldsmat (jeg gjør det rundt 1830) og dermed faste i ca 9-12 timer. Eller kutte ut frokosten. Man kan også lese boka hennes - Hva og når skal vi spise? | Marit Kolby | ARK Bokhandel "Det var ingen som telte kalorier eller karbohydrater. Og selv i samfunn med god tilgang på mat, var det de færreste som ble overvektige. I dag blir vi fortalt hva vi skal spise. Likevel blir majoriteten av oss overvektige, og mange blir syke av kostholdet. Hva er galt med kostholdet vårt, og hvorfor er det så mange motstridende budskap om hva vi skal spise? Hvem har rett, om noen? Denne boken gir deg et nytt blikk på hva vi egentlig skal spise, og hvorfor. Å spise sunt er egentlig veldig enkelt, om du bare vet hva du skal navigere etter. Her får du oppdatert og forskningsbasert informasjon om det viktige samspillet mellom kroppen og maten, slik at du kan ta bedre valg i matveien og få bedre helse som resultat. Marit Kolby har bachelorgrad i matvitenskap og mastergrad i ernæringsbiologi, og jobber som høyskolelektor og forsker ved Oslo Nye Høyskole. Hun er en utrettelig formidler av ny ernæringskunnskap gjennom vitenskapelige tidsskrifter, aviser og nettsteder, podkaster og andre sosiale medier, og har etablert seg som en frittalende og nytenkende stemme i den offentlige ernæringsdebatten. "

Ernæringsbiolog og forfatter Marit Kolby: "Jeg har vært på podcast igjen. Denne gangen hos Kristian Hope på Dekodet podcast. I denne episoden snakker vi om ultraprosessert mat. Hva er det? Hvorfor prosesseres maten? Er all prosessert mat ultraprosessert, og hvis ikke – hva er forskjellen?

Hvordan påvirker det oss hvis kostholdet domineres av slik mat? Og hvis vi skal redusere på den ultraprosesserte maten, hva skal vi spise i stedet? For dere som har fulgt meg lenge, er det mye kjent her." #62 - Er ultraprosessert mat skadelig? Med Marit Kolby - Dekodet | Podcast on Spotify Likheter mellom kinesisk medisin og Ayurveda:

Helhetlig tilnærming: Begge systemer ser på mennesket som en helhet, og tar hensyn til både fysiske, mentale og spirituelle aspekter av helse.

Forebyggende fokus: Både kinesisk medisin og Ayurveda legger vekt på forebygging av sykdom, og fremmer en sunn livsstil gjennom kosthold, mosjon og stressmestring.

Energibasert filosofi: Begge systemer er basert på ideen om en usynlig energi som flyter gjennom kroppen. Ubalanse i denne energien kan føre til sykdom.

Bruk av urter og naturmidler: Både kinesisk medisin og Ayurveda bruker urter og naturmidler i behandlingen av ulike plager.

Behandlingstyper: Begge systemer bruker en rekke ulike behandlingsformer, inkludert akupunktur, massasje, urtemedisin og kostholdsråd.

Forskjeller mellom kinesisk medisin og Ayurveda:

Opprinnelse: Kinesisk medisin stammer fra Kina, mens Ayurveda stammer fra India.

Filosofisk grunnlag: Kinesisk medisin er basert på taoistisk filosofi, mens Ayurveda er basert på vedisk filosofi.

Diagnosemetoder: Kinesisk medisin bruker diagnosemetoder som pulstesting og tungeundersøkelse, mens Ayurveda bruker en mer omfattende undersøkelse av kroppens konstitusjon og ubalanser.

Behandlingsfokus: Kinesisk medisin fokuserer på å gjenopprette balansen i qi (energi), mens Ayurveda fokuserer på å gjenopprette balansen i doshas (energibalanser).

Urter og naturmidler: De urtene og naturmidlene som brukes i kinesisk medisin og Ayurveda er ofte forskjellige.

Kostholdsråd: Kostholdsrådene i kinesisk medisin og Ayurveda er basert på forskjellige filosofier og prinsipper.

Eksempler på forskjeller i behandlingsmetoder:

Akupunktur: I kinesisk medisin brukes akupunktur for å stimulere akupunkturpunkter på kroppen og dermed gjenopprette balansen i qi.

Ayurvedisk massasje: I Ayurveda brukes ulike typer massasje for å balansere doshas og lindre stress.

Avslutning:

Kinesisk medisin og Ayurveda har mange likheter, men også noen viktige forskjeller. Hvilket system som passer best for deg, avhenger av dine individuelle behov og preferanser.

Det er viktig å huske at både kinesisk medisin og Ayurveda er komplekse systemer, og at det er best å konsultere en kvalifisert utøver for å få en individuell vurdering og behandling.

678 visninger0 kommentarer
bottom of page